top of page

Sarah & Niel helpen een dag als vrijwilligers.Woensdag 25 november zijn wij naar de zorghoeve geweest in Kortenaken voor ons persoonlijk engagement. De dag begon om 9:00 uur. We werden heel vriendelijk ontvangen door de mensen daar. Wij kregen direct een rondleiding over heel het domein. Wat ons direct opviel was dat er enorm veel vrijwilligers waren, dit was enorm hartverwarmend om te zien. We begonnen met de honden uit te laten. Wij kregen elke een hond toegewezen die we dan meenamen om elk een halfuur mee te gaan wandelen. Terwijl wij gingen wandelen met de honden, maakte de vrijwilligers de hondenhokken proper. Dit werd enorm zorgvuldig gedaan. Eerst werden de kakjes eruit gehaald, hierna werden de hokken uitgespoeld met water en azijn. Azijn werd gebruikt voor de geur van urine te verminderen. Als dit allemaal gedaan was werden de hondenmanden afgespoten met water en de vuile dekentjes werden in de wasmachine gestoken. Ze kregen dus een nieuw dekentje samen met nieuwe speeltjes. Ook werd hun water ververst en kregen ze nieuw drinken. Zo zijn we met in totaal 10 honden gaan wandelen.


Na de honden gingen we over naar de katten, dit was rond 11 uur. Toen we bij de katten aankwamen merkte we al direct dat er minder katten dan honden waren. Er waren 3 grote katten en 2 kleintjes. Niel was direct verliefd op die kleine katjes. Wij hebben samen de kooitjes van de katten uitgekuist. We waren begonnen met de kattenbakken uit te kuisen. Dit deden we door de kattenbakken uit hun kooitje te halen en dan de kakjes eruit te halen met een schepje. Hierna als alle kakjes weg waren goten we het kattengrind over in een andere bak. We moesten opletten dat de urine langs de onderkant niet mee overging naar de andere bak, dit moesten we dus heel rustig aanpakken. Als alles was overgegoten bleef enkel de urine nog over, deze verwijderde we en hierna wasten we de kattenbak proper uit zodat de volgende kat een propere bak had. Als we dit hadden gedaan haalde we alle dekentjes en speeltjes uit hun kooitje. Deze gooide we in de wasmachine. Zodra alles eruit was gehaald begonnen we hun kooitje te ontsmetten en uit te kuisen, dit deden we terwijl de katten erin zaten. Deze katten maakte hier niet veel van, ze waren het duidelijk al gewoon. Wat ons heel erg verbaasde was dat de mensen daar enorm hygiënisch omgingen. Ze ontsmette daar elke kooi zeker 2 keer per dag, zowel die van de honden als die van de katten. Nadat alles was opgekuist werd zowel de kattenbak als de dekentjes en speeltjes (propere) terug in hun kooitje gelegd. Op het einde spoelde we hun drinkbak uit en goten we hier proper water in. Ook het eetbakje werd proper gemaakt en hier werd nieuw eten in gestoken. Waar we heel erg op moesten letten was dat we elke keer hun kooitje goed dichtdeden anders konden de katten eruit springen. Hier hebben we dus zeker goed op moeten letten.


Na de katten was het ondertussen al 12:30, etenstijd dus. Er was een kleine cafetaria waar we konden zitten om te eten. Dit was heel erg gezellig. Wij hebben hier onze boterhammen opgegeten en zijn hierna direct terug aan de slag gegaan.


We zijn verdergegaan met de paarden. Er waren 3 pony’s, 2 shetlanders en 1

D-pony. Ze stonden op een grote weide met hierin een schuilhok. In dit schuilhok stond een bak waar hooi in moest worden gedaan. We begonnen met te gaan kennismaken met de pony’s, voor Sarah was dit een dagelijkse klus maar voor Niel niet. Nadat we hadden kennis gemaakt begonnen we aan de kak uit de weide te halen. We namen hiervoor een kruiwagen en een poepschep en begonnen we eraan. Als dit gedaan was is Sarah de mestbak gaan wegdoen op de mesthoop en heeft Niel terwijl een baal hooi genomen. We hebben deze samen op de kruiwagen gezet, want deze woog enorm zwaar. We hebben deze naar het schuilhok van de paarden gebracht en hebben de hooibaal opengeknipt. Als deze open was hebben we het hooi in de hooibak gedaan en hebben we het hooi losgemaakt. De paarden kwamen direct af!


Nadat we dit gedaan hadden zijn we begonnen met water te geven aan de paarden en hangbuikzwijnen. Dit hebben we gedaan door te waterslang helemaal tot aan de paardenweide de slepen. Nadat de ton met water in de paardenweide was gevuld zijn we aan die van de zwijntjes begonnen. Deze waren bijna nog helemaal vol dus hier hebben we niet veel moeten bijdoen. Nadat we dit gedaan hadden hebben we de slang met het water terug deftig opgeruimd.


Hierna gaf een vrijwilliger (Nick) ons een werkje om het kippenhok te vullen met houtschors. Deze lag op de parking waardoor we dus elke keer met 2 kruiagens over en weer moesten voor deze te gaan halen. We moesten ongeveer 20 kruiwagens naar het kippenhok brengen. Dit deden we door elke keer per 2 naar de stapel met houtschors te gaan. Sarah vulde de kruiwagens waar en daarna brachten we deze naar de kippen. Niel zetten deze kruiwagens met de houtschors in het kippenhok omdat Sarah enorm bang is voor pluimvee. Nadat er 20 kruiwagens in het kippenhok waren heeft Niel deze houtschors verspreid over het hele kot zodat er overal evenveel lag. Dit was een hele karwei en heeft zeker 2 uur ingenomen.

Na dit alles hebben we een korte drinkpauze gehouden. Als deze gedaan was zijn we begonnen aan het kuisen van de konijnenkooien. Dit hebben we gedaan door als het zaagsel uit de kooi te halen terwijl de konijnen hier nog in zaten. Als alles eruit was hebben we nieuw proper zaagsel erin gedaan. Terwijl Sarah dit deed is Niel hooi gaan halen bij de paarden. We hadden dit hooi nodig voor te verspreiden in hun kooitje. Na dit alles hebben we hun water ververst en hun nieuwe brokjes gegeven om van te eten.


Als dit klaar was zijn we de schapen gaan eten geven. Dit was een hilarisch moment, een vrijwilliger had ons vermeld waar het eten stond en hoe we het eten moesten geven. Niel ging met de bak met het eten de weide binnen. Op 2 seconde stond er troep van 80 schapen rond hem, de schapen duwde tegen Niel zijn benen. Sarah stond aan de zijlijn te lachen, maar dat was dikke karma. Sarah werd omgekegeld door een schaap recht in de netels. Dit was een heel grappig moment waar we beide nog vaak om gaan lachen.


Nadat we dit hadden gedaan zijn we terug naar de paarden gegaan. We moesten het deken van een shetlander proper maken. Het probleem was dat deze heel erg schuw was en telkens wegliep als wij aankwamen. Na 5 minuten hebben we de pot snoepjes genomen. Toen kwam de shetlander wel en hebben we het deken uit kunnen doen en kunnen borstelen. Maar dan het deken terug aankrijgen was een hele klus. Niel heeft de shetlander bij de nek moeten vangen en dan heeft Sarah het deken aangedaan.


Na dit alles begon het einde van de dag te komen. Alle honden moesten nog voor een laatste uitgelaten worden. De honden werden 2 per 2 uitgelaten. Elke wandeling duurde ongeveer 15 minuten. De laatste 4 honden hebben we wel in het donker moeten uitlaten. Hier eindigden een top dag. We hebben enorm veel leuke, lieve en vooral diervriendelijke mensen tegenkomen met een hart van goud.


De meeste dieren die daar in het asiel terecht komen zijn in-beslag-namens door de politie. Dit komt doordat de dieren slecht behandeld worden of ondervoed zijn. Het waren allemaal dieren die al een rugzakje van problemen hadden. Vooral bij de honden waren het schrijnende verhalen van een hond die ondervoed was tot aan een hond die uit de auto werd gegooid en omver werd gereden.


Onze persoonlijke ervaring van de zorghoeve was dat alle mensen die daar werken echt een passie voor dieren hebben. Ze willen de dieren zich thuis laten voelen en dit lukt hun zeker. Zoals in de tekst als vermeld staat waren we ook enorm hard geschrokken van de hygiëne daar. We zouden iedereen aanraden om zeker eens erlangs te gaan want het opent zeker je visie over asieldieren. Ga dus voor een dier uit een asiel want deze dieren verdienen ook een goed thuis!

670 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page