top of page

Jaaroverzicht 2020

2020, wat een jaar! We willen iedereen bedanken om ons te steunen door dik en dun. Zeker dit jaar was het niet gemakkelijk, maar desondanks hebben we dankzij jullie steun niet opgegeven en zijn we trots dat er zo veel dieren hun gouden mandje hebben gevonden!


Dankzij de vele sympathisanten, de vele giften en donaties die we mogen ontvangen, hebben we 2020 tot een mooi einde kunnen brengen. We blijven in 2021 met dezelfde motivatie verder werken voor dieren in nood.Gedurende het ganse jaar stond de zorghoeve klaar 24u/24u, 7d/7d voor de ordediensten om verloren, gedumpte, in beslag genomen dieren op te halen. Zo kregen we oudejaarsavond nog een oproep om 23u30 omdat er een boerenpaard op de openbare weg liep. De jaarwisseling brachten we door in de wagen op weg naar de interventie.

In 2020 kregen 845 dieren een tijdelijke thuis bij ons. De meeste dieren werden ondertussen geadopteerd. Daarnaast vingen we 393 zwerfkatten die na een bezoek aan de dierenarts voor sterilisatie/castratie terug uitgezet werden in hun vertrouwde leefomgeving. Hiervoor werken we samen met verschillende gemeenten, en dit het ganse jaar door. Er worden dan vangkooien uitgezet en eens er een kat gevangen is wordt deze naar de dierenarts gebracht voor sterilisatie/castratie. Wanneer het diertje terug klaar is om van haar vrijheid te genieten wordt ze uitgezet in haar vertrouwde leefomgeving.


Projecten die we willen realiseren in 2021


we zouden graag een nieuw dak zetten op het gebouw met de hondenkennels. Hier willen we werken met lichtstroken zodat de honden nog meer natuurlijk licht hebben.

Voor de katten willen we een buitenren bouwen zodat ze ook van de buitenlucht kunnen genieten.
Ons dagboek van januari tot december 2020


Januari - Verhuis van Leefdaal naar Kortenaken.

Met goede moed begonnen we eraan, maar op een bepaald moment leek het uitzichtloos. Met aanhangwagens, tractor met aanhangwagen, vrachtwagen, werd er bijna dag en nacht verhuisd.

Dankzij de inzet van onze medewerkers, vrijwilligers, vrienden en familie is het gelukt...

Alles is in Kortenaken geraakt, onze dieren hebben onderdak en de zorghoeve kan blijven bestaan.


Februari - Opruimen

Nu alles hier is, moeten we beginnen met opruimen, sorteren, ... zoveel spullen, die we allemaal wel nu of later nodig hebben... Alles een plaatsje geven. Rekken en kasten worden geïnstalleerd en beetje bij beetje lukt het om alles netjes op te ruimen.


Maart - Corona

Met de komst van corona zitten we met veel vragen: hoe zal het verder gaan? Mogen vrijwilligers blijven langskomen om te helpen met onze dieren? En wat met de medewerkers? We beslissen om opvanggezinnen te zoeken voor onze dieren, zodat ze allemaal blijven krijgen wat ze nodig hebben, ook als men zou beslissen dat vrijwilligers en/of medewerkers niet meer zouden mogen komen. We lanceerden een oproep, de reacties waren geweldig, wat een solidariteit, gewoonweg super, zoveel mensen met een hart voor dieren die ons willen helpen tijdens deze vreemde periode. Bijna al onze honden en katten werden tijdelijk in gastgezin geplaatst en zelfs sommige van onze boerderijdieren mochten tijdelijk op verplaatsing genieten van liefde en aandacht.


April - Stilte

Wat is het hier stil... Weinig dieren (alleen de dieren die onlangs binnen gekomen zijn). Geen nood, werk genoeg. We maken van een oud tuinhuis (dat we ergens mochten gaan afbreken) een verblijf voor onze varkens, de kennels werden opgefrist en kregen een laag nieuwe verf, en nog veel meer klusjes groot en klein werden aangepakt.


Mei - Adopties

Sommige gastgezinnen werden verliefd op hun gastdier en besloten het te adopteren omdat ze zich geen verder leven konden inbeelden zonder hun schat.

Andere dieren in gastgezin maakten kennis met de vrienden van hun tijdelijke baasjes en kregen op die manier een nieuwe warme blijvende thuis. Ook waren kandidaat adoptanten welkom om kennis te gaan maken bij het gastgezin thuis, wat ook soms tot adoptie leidde. Eigenlijk allemaal dankzij de warme mensen die onze diertjes opvang boden, hoe hartverwarmend is dit wel niet...


Juni - Doorgaan

Ondertussen is de werking gewoon doorgegaan en hier en daar is er een enkeling die terug naar de zorghoeve komt omdat er geen adoptie is, gelukkig hebben zij hier de klik gevonden en zitten nu knusjes in hun nieuwe thuis bij hun liefhebbende baasjes. Weides zijn allemaal afgespannen, klaar om nieuwe boerderijdieren op te vangen.

Naar het einde van de maand krijgen we meer dan 20 Japanse Chin binnen, een grote inbeslagname, de sukkeltjes komen uit broodfok, inteelt, ...


Juli - Vakantie

Niet zoals altijd, maar toch, zomervakantie.

Wanneer onze lieve Chinnekes van de inbeslagname vrijgegeven worden, zoeken we voor hen allemaal een nieuwe warme liefdevolle thuis, vele mensen stellen hun hart open en deze schatjes vertrekken één voor één naar een beter leven. Gelukkig niet te veel achtergelaten dieren (misschien dankzij corona). We werken aan een tweede verblijf voor onze varkentjes, de muren van de kennels worden opgefleurd door mooie tekeningen op de muren, ...


Augustus - Nog steeds corona

Nog steeds moeten we onze contacten beperken. Dat betekent ook geen extra wandelaars voor onze honden... We proberen zo veel mogelijk zelf alle honden voldoende wandelingen en aandacht te geven. Spijtig genoeg kunnen we geen opendeurdag organiseren en het ziet ernaar uit dat dit nog een tijdje zo zal blijven.


September - Inbeslagname

Eind augustus hadden we een grote inbeslagname van 74 schapen. De dierenarts werd onmiddellijk opgeroepen om de sukkeltjes te onderzoeken en te vaccineren. Spijtig genoeg was dit niet voldoende voor sommigen van hen, ze waren er al te slecht aan toe, ziek en verzwakt en zelfs meerdere injecties mochten niet baten...

De 60 overlevenden lopen sinds december gezond en wel op een terrein van 6 hectare met weidegrond.


Oktober - Hakselhout

De buitenverblijven van de varkens hebben terug nood aan hakselhout zodat ze weer meer kunnen wroeten. 60 kub in totaal waarmee we de buitenverblijven en wandelpaden hebben opgevuld, proper en onze varkentjes kunnen weer hun hartjes ophalen.

Nu het kouder wordt hopen we ook eindelijk iemand te vinden om onze schutting te komen plaatsen (eerst nog offerte vast krijgen) maar we blijven zoeken...

November - Goed nieuws van de provincie Vlaams Brabant

Deze maand mochten we het goede nieuws ontvangen van de provincie Vlaams Brabant dat wij de hele mooie som van 12.792,86€ mogen ontvangen voor onze werking, op basis van de prestaties in 2019 geleverd. We zullen dit heel goed besteden.

Na lang zoeken en wachten op offertes hebben we eindelijk iemand voor het plaatsen van een omheining langs de gang van de honden.

December - Omheining

De omheining wordt eindelijk geplaatst, wat een verandering!

De tegels voor in de kennels worden aangekocht en zullen in januari 2021 geplaatst worden.

271 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page